Ден на народните будители

Общобългарският празник, ознаменуващ делото на българските просветители, обедини солистите на оркестъра на музикалното  училище Ния Лечева, Виктор Тренев (от класа по цигулка на Юлия Ангелова) и Натали Нейкова (преподавател Даниела Черпокова) да пресъздадат по един неповторим и вдъхновяващ  начин класическата музика. За мен беше удоволствие да задам въпросите си към тези млади и енергични музиканти. Трудно бе да откроя един или двама от тях и поради тази причина се обърнах с еднакви въпроси към всеки от тях.
Доц. Георги Петков за “Орфеевото изворче”

Националният детски  фолклорен конкурс „Орфеево изворче“ гр.Стара Загора и тази година беше удостоен с присъствието и участието на ученици със специалност народно пеене  на НМУ “Любомир Пипков“. Те показаха не само възможностите си на солови изпълнители, но и умението да бъдат част от колектив, с представянето на народния хор на училището. Именно на ръководителя, диригент на хора – доц. Георги Петков, имах възможността да задам няколко въпроса относно мнението и впечатленията му за конкурса като цяло и  преживяното с изучаващите народно пеене в Националното музикално училище.
„Млади виртуози“

За поредна година младите таланти на света имаха възможност за изява в слънчевата пролетна София, благодарение на конкурса „Млади виртуози“. Залите на НДК, трепетът на участниците, журито, излъчващо страхопочитание, но и приятелска подкрепа, което участниците се постараха да не разочароват, допринесоха за неповторимата атмосфера на конкурса. Седмица, изпълнена с вълнение, професионализъм и състезателен дух!

Дванадесетото издание на ежегодния конкурс „Млади виртуози“, отново под патронажа на кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова, се проведе между 28 март и 3 април 2016 г., за първи път в залите 8 и 9 на Националния дворец на културата в София. Конкурсът изяви своя международен характер с участници от 11 държави, както и с таланти от множество градове в страната.   „Млади виртуози“ бе разделен на две категории: пиано и класическа китара, наблюдавани безкомпромисно от международното жури: за категория пиано - проф. Ари Варди (Израел), проф. Иля Овчинников (Русия), проф. Катя Попова-Зидрон (Полша), проф. Милена Моллова (България) и проф. Павлина Доковска (САЩ), а за категория класическа китара – проф. Георги Василев (Швейцария/България), доц. Георги Арнаудов (България), проф. Герхард Райхенбах (Германия), проф. Горан Кривокапич (Черна Гора) и проф. Йоргос Панецос (Гърция).
Традицията остава

111 години Национално музикално училище, гр.София

Традицията като мост между миналото и настоящето беше основната идея на концерта на 17 февруари 2016 г. в залата на музикалното училище. 
До Румъния и...напред

Интервю с Георги Янков

Срещам се с Георги и първото нещо, което искам да го попитам, е как е минал конкурса в Румъния.

- Георги, би ли се представил с няколко думи?

- Здравейте, 12 клас съм в НМУ „Любомир Пипков“ и уча поп и джаз пеене при Нели Маринкова.

                                                                                        
CABARET BAROQUE РАЗМИСЛИ ВЪРХУ СПЕКТАКЪЛА И ИЗКУСТВОТО ДА СЪТВОРЯВАШ…
Днес все повече хора живеят сред изкуство, живеят чрез изкуство. А то, самото изкуство, вечно придобива различни цветообразни форми. Дали е театрална пиеса или картина, дали е музикална творба или скулптура… нуждата от сътворяване на нещо изобщо като форма-израз на нашия ум и душа е нужда, необходима, за да се чувстваме хора. Да дадем глас, да дадем думата на нашето вътрешно Аз, на духа, на душата, стояща зад материята, а тя, вече свободна, да обрисува своята атмосфера с цветовете на живота – това е стремежът, отличаващ ни от всички други живи същества, стремежът на Твореца.“Запомнете тези имена, за тях ще се говори”

Дали за тези имена наистина ще се говори, времето ще покаже. Но амбицията на Българският културен институт във Варшава, който под това мото представя млади творци, няма да престане.

Един от тези млади таланти е пианистът Георги Василев. Той е роден в малкия град Септември. Ученик е в девети клас в Национално музикално училище “Л .Пипков” София, в класа по пиано на г-жа Дарина Кантарджиева. От началото на творческия си път Георги е преминал през различни участия в концерти и майсторски класове. Носител е награди от национални и международни конкурси. Младото момче със скромността и ерудицията си удивлява всеки, който го опознае отблизо.
90 ГОДИНИ АКАДЕМИК НИКОЛАЙ КАУФМАН ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ

Дни преди да отпразнуваме Рождество Христово, в навечерието на празниците, съхранили българските традиции и вяра, имах възможността да се потопя в дълбините на едно съкровище… Трудно е да се опише всяка частица от миналото на народа ни, останал жив през вековете, заливали го със своите бурни, но не и достатъчно силни води, за да го покорят.
НАШИТЕ УСПЕХИ
Лауреати он национални и международни конкурсиКак завърши фестивалът Пиано екстраваганца 2015 или урок по стил

Измина седмица от тази вечер, а все още нямах написано нито едно изречение. Всеки ден, прекарван след концерта, премислях чутото. Връщах се отново и отново там, в залата, и си припомнях…

Честит юбилей, проф. Моллова!
По случай седемдесет и пет годишният си юбилей световноизвестната пианистка Милена Моллова изнесе концерт заедно със Софийската филхармония в зала „България” на 8 октомври. В програмата си тя беше включила два емблематични клавирни концерта – първият на Красимир Кюркчийски и първият на Пьотр Илич Чайковски, които изсвири с много характер, чувство и грациозност. Буди възхищение виртуозното изпълнение на тези изключително сложни творби, което Милена Моллова направи възможно въпреки тяхната не само техническа сложност, изискваща и много физическа енергия, но и голям емоционален заряд.НАШИТЕ УСПЕХИ

НОСИТЕЛИ НА ПЪРВИ НАГРАДИ НА КОНКУРСИ С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ

XI международен конкурс за пианисти Белград, 2014 г.

Соло пиано – Стефани Петкова, втора награда

Дуо пиано – Стефани Петкова, Сезар Емиров, първа награда

Преподавател – Димитър Буйнозов

XX международен конкурс “Млади виртуози” Загреб, 12-16 февруари 2014 г.

Първа възрастова група – Виктория Василенко, втора награда и специална награда за изпълнение на задължителна творба от хърватски композитор

Преподавател – Емилия Канева

Втора възрастова група – Фьодор Давидов, трета награда

Преподавател – Александър Василенко

 
МУЗИКАЛЕН УИКЕНД - ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ
На 15 февруари 2014 г. в концертната зала на НМУ "Любомир Пипков" се проведе музикално-танцовият спектакъл "Музикален уикенд" - първата изява, представяща дисциплините актьорско майсторство, сценична реч, модерен и исторически танц. В спектакъла участваха учениците от 11 и 12 клас със специалности поп и джаз и класическо пеене Асен Асенов, Ася-Мария Даскалова, Борис Добрев, Даниел Гьошаркова, Елица Михайлова, Илияна Ангелова, Любомира Серафимова, Николина Иванова, Рафаела Рафаелян, Сашка Спасова, Цветелина Георгиева.ЕДИН УЧЕБЕН ЧАС СЪС СОЛИСТИТЕ ОТ СОФИЙСКАТА ОПЕРА
На 6 февруари 2014 г. Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София за трети път покани солисти от Софийската опера и балет. Този път атрактивните артисти ни призоваха да станем част от невероятния спектакъл на операта „Аида” от Джузепе Верди в рамките на програмата за честване на 100-годишнината от рождението на световния бас Борис Христов. Представянето им грабна присъстващите още от самото начало с прочутия Терцет в изпълнение на Габриела Георгиева, Гергана Русекова и Мартин Илиев със съпровод на пиано от Милен Станев. Последваха и други арии и дуети от операта, а за финал Веселин Михайлов ни припомни прочутите куплети на Ескамилио от операта „Кармен“ на Жорж Бизе.
В “Аида”, както подчерта драматургът на Софийската опера Димитър Енчев, композиторът съчетава теми, актуални и днес – жаждата и борбата за власт, любовта към родината, ролята на религията и всичко това – на фона на лирична любовна драма. Концертът завърши с обещание и за следващи срещи и покана към учениците от НМУ да посетят генералната репетиция на спектакъла.
Аманда Николова, 12 клас

 

 

Снимките са предоставени от Софийска опера и балет.

Фотограф: Костадин Чернев
КОНЦЕРТ НА „CAPITAL BRASS“ В НМУ
На 23 януари 2014 г. концертната зала на “Оборище” 17 беше препълнена. Причината – момчетата от Capital Brass: Алекс Витков – тромпет, Мартин Бодуров – тромпет,  Йосиф Хазърбасанов – валдхорна, Христо Спасов – цугтромбон. Всички те са ученици от НМУ „Л. Пипков“, гр. София.
Творческата биография на „Capital Brass“ започва през 2011 г., а “виновник“ за това е техният ръководител - изтъкнатият педагог Станислав Почекански.Скъпи приятели!

В навечерието на един от най-светлите празници – Рождество Христово, стартираме един нов проект – първата медия на Националното музикално училище “Любомир Пипков”. Многобройните успехи на нашите ученици и фактът, че училището си завоюва достойно място в културния афиш на столицата чрез разнообразните си концертни изяви, ни вдъхновиха да споделим нашите постижения и мечти с широката публика. Ученици и преподаватели с ентусиазъм се заеха да реализират идеята и с радост можем да кажем, че тя вече е факт.

В електронния ни вестник “Резонанс” ще отразяваме нашите успехи, ще ви поканим на нашите концерти, ще отбелязваме годишнините на големите имена в българската и световната музикална култура. И най-вече ще говорим за Музиката – това прекрасно изкуство, което ни прави по-добри и човечни и което се е превърнало в наша съдба.

Очакваме вашите предложения, мнения, препоръки и въпроси от всички области на музикалното изкуство на e-mail: nmu.vestnik@abv.bg.

Лили Крачева - ръководител на проекта
“Деца, обичам ви! Бъдете здрави и вярвайте на вашите педагози!”
Интервю с директора на НМУ “Л. Пипков” Милка МитеваНашите успехи!

Носители на първи награди на конкурси с международно участиеМАЙСТОРСКИ КЛАС НА РОСИЦА ВЪЛКАНОВА НА ТЕМА ПЕСНИ И РОМАНСИ ОТ ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ

В периода 30 ноември – 4 декември 2013 г. по покана на Националния дворец на културата сопраното Росица Вълканова /преподавател в НБУ и НМУ/ проведе майсторски клас за млади оперни таланти на тема Песни и романси от Джузепе Верди. Събитието протече в рамките на Новогодишния музикален фестивал в НДК, като имаше за цел през юбилейната за безсмъртния композитор година изпълнителите, почитателите и изследователите на класическата музика да се доближат и опознаят онази част от творчеството на Верди, която малко или много е останала в сянка за нашата публика.
НАШИТЕ УСПЕХИДен на народните будителиДен на народните будителиДен на народните будителиДоц. Георги Петков за “Орфеевото изворче”„Млади виртуози“„Млади виртуози“„Млади виртуози““Запомнете тези имена, за тях ще се говори”“Запомнете тези имена, за тях ще се говори”90 ГОДИНИ АКАДЕМИК НИКОЛАЙ КАУФМАН ЮБИЛЕЕН КОНЦЕРТ Как завърши фестивалът Пиано екстраваганца 2015 или урок по стилКак завърши фестивалът Пиано екстраваганца 2015 или урок по стилЧестит юбилей, проф. Моллова!Честит юбилей, проф. Моллова!Честит юбилей, проф. Моллова!МУЗИКАЛЕН УИКЕНД - ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛМУЗИКАЛЕН УИКЕНД - ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛМУЗИКАЛЕН УИКЕНД - ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛЕДИН УЧЕБЕН ЧАС СЪС СОЛИСТИТЕ ОТ СОФИЙСКАТА ОПЕРАЕДИН УЧЕБЕН ЧАС СЪС СОЛИСТИТЕ ОТ СОФИЙСКАТА ОПЕРАКОНЦЕРТ НА „CAPITAL BRASS“ В НМУКОНЦЕРТ НА „CAPITAL BRASS“ В НМУСкъпи приятели!“Деца, обичам ви! Бъдете здрави и вярвайте на вашите педагози!”Нашите успехи!200 години Джузепе Верди


Национално Музикално Училище Любомир Пипков


> Вестник "РЕЗОНАНС"
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ /
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА /
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО