• Международен конкурс "Млади виртуози"

 • Международният конкурс "Млади виртуози", член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси - EMCY е предназначен за млади изпълнители, музикални теоретици и композитори от цял свят. Той предоставя нови възможности за всички участници да се състезават и контактуват със свои колеги, да изследват и обменят оригинални идеи, да интерпретират класическа и съвременна музика. В рамките на „Млади виртуози“ се провеждат редица творчески срещи, уъркшоп, „Академия за майсторство“, както и концерти на именити музиканти. Конкурсът е член на Европейския съюз на младежките музикални конкурси - EMCY.

  European Union of Music Competitions for Youth - EMCY.


  ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ

  http://www.yvcompetition.org

 • Национален конкурс по солфеж "проф. К. Попдимитров"

 • Конкурсът по солфеж „проф. Камен Попдимитров” е предназначен за ученици от музикалните училища в страната. Неговата цел е да стимулира творческия потенциал на младите музиканти като активизира интереса им към музикално-слухово усъвършенствуване и реализация в нова конкурентна среда.

  Конкурсът е основан през 1993 година в Националното музикално училище „Любомир Пипков”, София в памет на големия български музикант и педагог професор Камен Попдимитров (1904-1992), един от основоположниците на българската солфежна методика. Утвърждава се като ежегоден и през м. април 2012 се проведе неговото XX юбилейно издание. 

  През 2013 г. Конкурсът става национален и е включен в Програмата  на мерките за закрила на деца с изявени дарби. 

 • Национален конкурс по хармония "проф. П. Хаджиев"

 • Във връзка със стогодишнината на видния български композитор и педагог проф. Парашкев Хаджиев  НМУ „Любомир Пипков“ учреди ежегоден национален конкурс по хармония на негово име.

  Конкурсът, посветен на основателя на съвременната българска методика по хармония, е създаден през 1993 г. и е неотменна част от „Академия за майсторство” на НМУ. През 2002 г., той се проведе като национален в рамките на конкурса „Млади музикални дарования”, а през 2009 г. – в рамките на международния конкурс „Млади виртуози”. 

  Поставянето на участниците в конкурентна среда ги мотивира чрез придобитите знания и умения да разкрият творческия си потенциал в една сложна звукова материя, оперирайки със средствата на музикалната хармония.

  Учредяването от НМУ на ежегоден Национален конкурс по хармония “Проф. Парашкев Хаджиев“ разшири кръга на участниците, като предостави възможност да се включат и ученици от другите музикални училища и паралелките с разширено изучаване на музика от страната.

 • Национален конкурс по теория на музикалните елементи и история на музиката

 • Идеята на Националния конкурс по Теория на музикалните елементи и история на музиката за учениците от музикалните училища е по-нататъшното усъвършенстване на музикално-теоретичните и музикално- историческите знания на младите музиканти, както и практическите им  умения, чрез бърза и точна ориентация в нова конкурентна среда. Подготовката и участието в конкурса е своеобразна форма на продължаващо обучение на учащите в нови условия.

  Конкурсът е включен в Програмата  на мерките за закрила на деца с изявени дарби и е предназначен за ученици от 9 и 10 клас на музикалните училища.


Национално Музикално Училище Любомир Пипков


Конкурси
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ /
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА /
МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО